Aktívny glukan - zdroj

Na základe vlastnej špeciálnej technológie sa aktívny glukán vo výrobkoch rady VITAGLUCAN získava z jedlej huby Hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus). Hliva ustricovitá je huba dobre známa v našich zemepisných šírkach. Zbiera a používa sa oddávna, predstavuje prirodzenú, biologicky dôležitú doplnkovú potravu. Plodnice Hlivy ustricovitej obsahujú okolo 90% vody. Sušina obsahuje 30% bielkovín, 2,2% tukov, 49% sacharidov, 8,7% vlákniny a 9,8% popolovín. Obsahom bielkovín i zložením aminokyselín sa Hliva ustricovitá podobá hodnotnej zelenine.

Hliva, podobne ako ostatné huby, obsahuje málo sírnych aminokyselín. Obsah esenciálnych aminokyselín v 100 g hlivy je nasledujúci: arginín 92 mg, histidín 44 mg, lyzín 116 mg, tryptofán 25 mg, fenylalanín 73 mg, metionín 4 mg, treonín 91 mg, leucín 134 mg, izoleucín 75 mg, valín 98 mg. Rozhodujúci význam má obsah biologicky aktívnych látok, vitamínov, enzýmov, rastlinných hormónov a iných účinných látok. Hliva obsahuje vitamíny B1, B2, B12. D a z ďalších látok kyselinu škoricovú, vanilínovú a kumarovú.