Aktívny glukan - história

Aj keď prvé zmienky o liečivých účinkoch húb siahajú do starej Ázijskej medicíny, vtedajší liečitelia sa opierali len o náhodné skúsenosti. Až v posledných desaťročiach sa vedci začali zaoberať ich chemickou štruktúrou a pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. V 60-tych rokoch minulého storočia bol výskumom na Harvardskej a Tulanskej univerzite v USA prvýkrát zdokumentovaný glukán. Glukán prejavil schopnosť aktivizovať imunitný systém živých organizmov nezávisle od druhu ochorenia (napr. vírusy, baktérie, alebo nádory). Aktívny glukán sa nachádza v malých množstvách v rôznych prírodných zdrojoch, napríklad v ovse, kvasinkách a morských riasach. Jeho najbohatším zdrojom sú však spomínané medicínske huby. V 80-tych rokoch minulého storočia sa na Slovensku začal zaoberať výskumom glukánu a jeho získavania z Hlivy ustricovitej kolektív Slovenskej akadémie vied. Podnietili ich k tomu vynikajúce výsledky japonských vedcov s hubou Shitake. Zistili, že aj Hliva ustricovitá obsahuje glukán a jeho izolácia je možná špeciálnym technologickým postupom. Klinický výskum stále pokračuje v zhromažďovaní údajov o blahodárnych účinkoch medicínskych húb.

Našej spoločnosti DIMENZIA, spol. s r. o.,  sa podarilo skvalitniť výrobnú technológiu a vyrobiť aktívny glukán z Hlivy ustricovitej, ktorý okrem beta a alfaglukánu obsahuje pre život významné aminokyseliny, prírodné vitamíny a minerálne látky. Aktívny glukán je hlavnou zložkou výrobkov VITAGLUCAN.